Budaya Persatuan LAWAN Budaya Syarikat Perniagaan

Orang Melayu mempunyai tradisi berpersatuan yang kuat. Mereka sudah berpersatuan sejak sebelum merdeka. Parti politik adalah sejenis 'persatuan'. Semua persatuan dan parti politik dikawal di bawah Akta Pertubuhan. Jadi pengaruh budaya kerja dalam persatuan adalah sangat kuat dalam minda orang Melayu. . Orang Melayu suka bercakap, berbincang, dan bermesyuarat. Budaya kerja persatuan memberi tempat kepada golongan yang berani bercakap, berani mengemukakan pendapat, berani ke depan dan berucap. Persatuan bekerja menggunakan sesi perbincangan dalam mesyuarat. Keputusan dibuat ...

Read More

Bahasa Ilmu & Kreativiti

Kalau pemotong rumput, ada ilmu, ada skill. Itu kredibiliti. Dalam kes ini, kita perlu menulis bercakap guna bahasa ilmu.Bahasa ilmu ialah bahasa buku. Kalau tak ada dalam buku, bahasa pasar sahaja. Tak jalan juga.Tanah A mesti potong gaya C. >> Ini contoh bahasa buku.Bahasa cerminan ilmu kita. Kalau ada ilmu, bagaimana bahasa boleh berterabur. Untuk Versi Video Tonton Video di bawah.

Read More

Inform Buyer

Jangan upsell selepas kelas. Kita buat kursus design thinking. Dan kita buat duit sebab ada yuran.Berikan maklumat supaya mereka mudah buat keputusan. Seseorang yang mempunyai kredibiliti mesti tahu, boleh buat & tak ada kepentingan.Dan kempen maklumat ini perlu buat lama supaya mereka jadi well inform buyer.Mereka nampak kita tahu, kita boleh buat & tak ada kepentingan sebab kalau mereka tak datang kursus pun ok. Untuk Versi Video Tonton Video di bawah.

Read More

Kaitan Bahasa ilmu dan Kredibiliti

Kita tahu ilmu page tapi bahasa kita huru hara dan tungang langgang. Jatuh kredibiliti. Jangan bagi gambaran palsu.Guna bahasa yang proper/sopan/sesuai. Jangan guna bahasa pasar atau kesat. Jangan guna bahasa rojak dan campur-campur sampai pening dibuatnya.Satu lagi guna bahasa pelik-pelik bajet macam kita powerful sangat dalam menulis. Jatuh lagi kredibiliti. Untuk Versi Video Tonton Video di bawah.

Read More

Kaitan Kredibel Dengan kekayaan

Lagi bagus. Sebab kita boleh kaya & bantu bagi peluang pekerjaan & bantu peniaga lain.Pembekal kita buat bisnes, ejen kuat buat duit, banker kita pun ketawa banyak duit masuk.Nilai orang kaya dalam masyarakat sangat pentting. Dan kaitan sangat kuat. Cakap yang kita tahu, boleh buat & tak ada kepentingan.Kekayaan bukanlah segalanya tetapi segala-galanya memerlukan kekayaan. Kekayaan bagi nilai tambah dan mengangkat status ekonomi seseorang. Untuk Versi Video Tonton Video di bawah.

Read More

Apa Komponen Kredibiliti?

Apa yang kita cakap mesti berdasarkan ilmu pengetahuan. Kalau dia boleh cakap buat cekodok tanpa pisang. Mesti tahu & pernah buat juga. Bukan bercakap ikut sesedap rasa tanpa ada ilmu di dada.Apabila bercakap, memang boleh buat apa yang kita cakap. Kita tahu apa yang kita cakapka dan kita boleh buktikan melalui tindakan kita.Ketiga, apabila bercakap dia tiada kepentingan apa yang dia cakap. Cakap pasal produk, kita tak dapat satu sen ...

Read More

Pantang Larang dalam kredibiliti?

Untuk menjadi seseorang yang berkredibiliti dan mempunyai kelayakan untuk melakukan sesuatu tindakan, anda mestilah menghindari pantang larangnya.Jangan kita terlibat dalam menyebarkan perkara-perkara yang tidak benar. Jangan kita kongsikan yang kita tak confirm betul ke tak. Semak dulu sesuatu fakta sekiranya anda mahu sebarkan. Apatah lagi dalam dunia serba canggih dan jalur lebar di hujung jari, kuasa dunia tanpa sempadan menyebabkan jari kita cepat bertindak daripada kepala otak.Hilang kredibiliti. Hilanglah kelayakan. ...

Read More

Penting ker kredibiliti?

Penting. Mestilah penting. Apatah lagi dalam membina pengaruh dalam komuniti anda kerana dengan mempunyai kredibiliti, orang akan yakin dengan anda.Kredibiliti = boleh percaya. Boleh percaya sebab dia layak dan arif dalam sesuatu perkara itu. Boleh percaya ke apa yang dia percaya? Itu yang akan orang akan persoalkan bila tiada kredibiliti.Berbeza dengan integriti. Orang itu amalkan yang baik & jauhi dari buruk. Anyway, dua-dua penting. Untuk Versi Video Tonton Video di bawah.

Read More

Social Value Kepada Masyarakat

Social value atau nilai sosial bermaksud sikap anda terhadap keadaan sekeliling, komuniti sekeliling dan bagaimana anda menguruskan semua itu dalam kerangka sosial hidup anda.Tempoh nak bina social value ? Tempoh memang lama. Kena bersabar. Kalau orang dah mempunyai kredibiliti, apa tangungjawab yang harus dilakukan? Nahh, di sinilah terletaknya nilai sosial seseorang yang mempunyai kredibiliti yang tersendiri.Kita mesti bantu associate/orang dalam circle kita. Dalam kes pemotong rumput, kita bagi maklumat kepada ...

Read More

Ada time frame atau jangka masa untuk jadi seorang kredibel atau yang mempunyai kelayakan?

Bagaimana nak tahu ilmu yang kita cakap ni betul? Bermakna content kena banyak. Baru menjadi. Baru tahu di mana kekuatan anda. Baru tahu betapa anda sudah punya berapa kemahiran yang boleh dilaksanakan. Kalau 1-2 posting memang tak menjadi. Masih terlalu ciput untuk dijadikan sebagai indikator. Perlu buat lebih banyak. Sebanyak yang mungkin. Ambil masa anda untuk membinanya.Dalam facebook atau di media sosial kena tunjuk original identity kita. Biar asli dan ...

Read More